Komplekti kuuluvad:
Kali, mõdu ja kaljatoidud
Kali nagu õlugi on üks maailma vanimaid jooke. Kali on kihisev, vahutav, magushapu, toniseeriv, meeldivalt värskendav ja rahustav jook.
Kali
• võtab ära väsimuse,
• suurendab töövõimet,
• puhastab organismi kahjulikest ainetest,
• mõjub hästi südametegevusele,
• parandab ainevahetust.
Selles raamatus on oma koht nii kalja valmistamise traditsioonidel kui ka uutel tänapäevastel kogemustel.
Esitatud on lai valik kalja valmistamise retsepte ning huvitavaid toiduretsepte, kus kali on tähtsal kohal. Kalja, mõdu ja kaljatoitude valmistamine on igale perele jõukohane. Ja millised jõulud mööduksid ilma koduõlle, kalja ja mõduta?
Õlu, õllekõrvane ja õlletoidud
Õlu on juba ammustest aegadest olnud eestlaste armastatud jook. Seda valmistati nii taludes, mõisates kui linnades. Õlut pruuliti kõikideks tähtsateks sündmusteks – jaanipäevaks ja jõuludeks, ristseteks ja pulmadeks. Õllega maksti isegi palka ja trahve. Õlu on tänapäevani oma populaarsuse säilitanud, rikastunud on aga sortide ja maitsete valik.
Selles raamatus on oma koht nii traditsioonilisel kui ka tänapäevasel õllepruulimisel. Raamat sisaldab ka hea valiku huvitavaid toiduretsepte, kus õlu on tähtsal kohal − õllekõrvane, supid, põhiroad, küpsetised, magustoidud ja maitsvad joogid. Raamat pakub rohkelt ideid, kuidas oma toidu- ja joogilaud põnevaks ja uudseks muuta.
Mõnusat õllepruulimist!
Teraviljatoidud
Käesolevast raamatust leiate nii eelroogasid, põhiroogasid, putrusid, küpsetisi kui ka magustoitusid. Siin on klassikalisi retsepte mulgipudrust porgandikaraskini ja moodsaid roogasid leivapestost peediorsotoni.
Raamatu retseptides kasutatakse muu hulgas järgmisi teraviljatooteid: bulgurit, hirsihelbeid, kaerajahu, kaerahelbeid, kaerakliisid, maisijahu, nisujahu, odrajahu, odrakruupi, odratangu, pudruriisi, riisi, riisijahu, rukkijahu, rukkileiba/riivleiba/näkileiba, tatrahelbeid, täisteranisujahu, täisteraviljahelbeid.
Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud
“Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud” julgustab menüü mitmekesistamiseks kasutama
• eelkõige kodumaiseid köögivilju, marju ja värskeid ürte,
• pähkleid ja seemneid, näiteks sisaldavad sarapuupähklid B1-vitamiini (ehk optimismivitamiini), mandlid antioksüdandina tuntud E-vitamiini ning pistaatsiapähklid muu hulgas rohkesti kiudaineid ja küllastumata rasvhappeid,
• õlisalvei- ehk tšiiaseemneid, mis on valgurikkad ja milles leidub oomega-3- ja oomega-6-rasvhapet,
• kinoa- ehk tšiili hanemaltsa seemneid, milles on magneesiumi, rauda, kaltsiumi ja rohkesti valku,
• aanikaunajahu, mis oma vähese rasvasisalduse ning loodusliku magususe tõttu vähendab vajadust kaloririkaste maiustuste järele ning milles sisalduvad lahustumatud kiudained parandavad soolestiku motoorikat,
• kaaliumi- ja A-vitamiinirohket avokaadot,
• kaera-, riisi-, mandli-, kookos- ja sojapiima, kookoskoort ja –rasva,
• riisi-, maisi-, tatra-, soja- ja teisi gluteenivabu tooteid.
Gluteeni- ja laktoosivaba toit võib olla uskumatult maitse
Eesti gluteeni- või laktoosivabad toidud
“Eesti gluteeni- või laktoosivabad toidud” on Eesti ametikoolide toiduasjatundjate poolt koostatud käepärane teejuht, mis aitab nii pere menüü kui ka ostukorvi planeerimisel ka peredes, kus on probleeme toidutalumatusega.
Toidutalumatus tekitab mitmesuguse raskusastmega tervisehäireid. Sellise ülitundlikkuse põhjuseks on tavaliselt mõne toiduaine seedimiseks vajaliku ensüümi puudumine. Peamiselt ilmneb talumatus gluteeni või laktoosi suhtes.
Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisaval hulgal laktaasi – ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Haiguse raskusastmest olenevalt peab vähendama oma toidus sisalduva laktoosi hulka. Selles raamatus on ära toodud 23 laktoosivaba toidu retsepti.
Gluteenanteropaatia ehk tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega haigus, mille vallandab nisust, rukkist ja odrast valmistatud toit. Kaerast valmistatud toit arvatakse olevat tsöliaakiahaigetele suhteliselt ohutu. Haruharva esineb tsöliaakiat neil inimestel, kelle põhitoiduks on riis või mais. Raamatus leidub 50 gluteenivaba toidu retsepti.
Valmistades toite selles raamatus esitatud retseptide järgi on gluteeni- või laktoositalumatusega inimestel võimalik oma toidusedelit rikastada ja nautida nii erinevaid eelroogasid, suppe, põhiroogasid, magustoite, küpsetisi kui ka jooke.
Head katsetamist!