Komplekti kuuluvad 4 raamatut + kingitus "Vürtsikad hoidised eksootilistest viljadest"
Marineerimine. Hapendamine. Soolamine
Maitsvate hoidiste retseptid pärinevad meie ja lõunanaabrite põlvest põlve pärandatud retseptivaramust, on heas kooskõlas meie traditsioonidega ja pakuvad toredat lisa igaühe parimatele perekonnaretseptidele:
• kurkide marineerimine, hapendamine, soolamine,
• küüslaugu ja porrusibula marineerimine,
• hapuoblika ja maitserohelise soolamine,
• tomatite, seente, kabatšokkide, kõrvitsate sissetegemine,
• kapsa hapendamine ja marineerimine ning
• teiste puhtast loodusest saadud viljade hoidistamine.
Maitsvad seenehoidised
Maitsvate hoidiste retseptid pärinevad meie ja lõunanaabrite põlvest põlve pärandatud retseptivaramust, on heas kooskõlas meie traditsioonidega ja pakuvad toredat lisa igaühe parimatele perekonnaretseptidele:
Kuivatatud seened
Soolatud seened
Külmutatud seened
Praetud seened
Marineeritud seened
Seenesupid ja seenehautised
Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud. 75 toitu, milles ei ole gluteeni ega laktoosi!
Mida süüa teha, seda mõtleb iga perenaine. Eriti keeruline on valikute tegemine neis peredes, kus mõni pereliige kannatab toidutalumatuse all.
“Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud” aitab otsustada, milliseid toiduaineid oleks õige osta, et kõht saaks täis ja et organismis oleksid tasakaalus nii põhitoitained, mineraalid kui ka vitamiinid. Veel suuremat tähelepanu peavad toidu koostisele pöörama gluteeni- ja laktoositalumatuse all kannatajad. Valiku lihtsustamiseks pakuvad Eesti ametikoolide toitlustusasjatundjad välja hulga ideid ja uusi retsepte. Neid tasub katsetada ka tavatoidu valmistajail.
“Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud” julgustab menüü mitmekesistamiseks kasutama
• eelkõige kodumaiseid köögivilju, marju ja värskeid ürte,
• pähkleid ja seemneid, näiteks sisaldavad sarapuupähklid B1-vitamiini (ehk optimismivitamiini), mandlid antioksüdandina tuntud E-vitamiini ning pistaatsiapähklid muu hulgas rohkesti kiudaineid ja küllastumata rasvhappeid,
• õlisalvei- ehk tšiiaseemneid, mis on valgurikkad ja milles leidub oomega-3- ja oomega-6-rasvhapet,
• kinoa- ehk tšiili hanemaltsa seemneid, milles on magneesiumi, rauda, kaltsiumi ja rohkesti valku,
• aanikaunajahu, mis oma vähese rasvasisalduse ning loodusliku magususe tõttu vähendab vajadust kaloririkaste maiustuste järele ning milles sisalduvad lahustumatud kiudained parandavad soolestiku motoorikat,
• kaaliumi- ja A-vitamiinirohket avokaadot,
• kaera-, riisi-, mandli-, kookos- ja sojapiima, kookoskoort ja –rasva,
• riisi-, maisi-, tatra-, soja- ja teisi gluteenivabu tooteid.
Gluteeni- ja laktoosivaba toit võib olla uskumatult maitsev!
Head katsetamist!
Hoidiste etiketid ja retseptid.Köögiviljad ja seened
Iga inimene peab kõige paremaks toiduks oma maal kasvanud toiduaineid. Eestimaalane on harjunud varuma talveks toidulisa koduaiast ja metsast. Metsast korjatud marjad ja seened on täiuslikud vitamiinide ja mineraalainete „pommid”. Kõige kindlamaks köögiviljade ja seente säilitamise viisiks on neid soolata, marineerida või keeta segasalatiks. Sellest raamatust leiategi lihtsaid ja igale perenaisele jõukohaseid hoidisteretsepte, mille on koostanud Põltsamaa Ametikooli, Pärnumaa Kutsehariduskeskuse ja Vana-Vigala Tehnika- ja teeninduskooli kokaeriala õppejõud.
Raamatus on ka 128 nägusat etiketti hoidisepurkidele kleepimiseks.
Vürtsikad hoidised eksootilistest viljadest
Lihtsad vürtsikad hoidised pärinevad nii meie kui lõunanaabrite põlvest põlve pärandatud retseptivaramust, on heas kooskõlas meie traditsioonidega ja pakuvad toredat lisa igaühe oma parimatele perekonnaretseptidele:
•maasikakeedis šampanjaga
•pohlad mee ja pähklitega
•kurgimoos karusmarjadega
•pihlakamarjaželee
•pirnimoos viigimarjade ja brändiga
•punastest tomatitest valmistatud marmelaad
•vaarika-, mustasõstra- ja mustikaassortii
•rohelistest männikäbidest valmistatud moos